Help ouders beter om te gaan met hun gamende kind

🎮 65% van de Nederlandse kinderen heeft thuis ruzie over gamen.

🎮 47% van de kinderen geeft aan te liegen over de tijd die ze achter hun spelcomputer doorbrengen.

🎮 39% van de kinderen praat met hun ouders over de regels die thuis gelden rondom gaming.

🎮 Terwijl 72% van hen zich wél moet houden aan de regels die hun ouders over games hebben opgesteld.


Dat blijkt uit het onderzoek van Alliantie Digitaal Samenleven, dat in De Week van de Mediawijsheid 2020 onder ruim 400 scholieren werd afgenomen. Grote kans dat de ouders op jouw school ook worstelen met hun gamende kind!

Koen Schobbers en Deirdre Enthoven, auteurs van het boek Mijn gamende kind, zijn perfecte gasten voor (digitale) ouderavonden. Ze beantwoorden de meeste gestelde vragen en geven ouders inzicht in gamen en handvatten om met hun kinderen het gesprek over gamen te voeren.

Gamen heeft niet alleen maar negatieve gevolgen. Wist je bijvoorbeeld dat gamen:

  • Socialer maakt?

  • Creatiever maakt?

  • Verschillende cognitieve vaardigheden stimuleert?

  • Je beter maakt in andere talen?

  • Stress ontladend werkt?

Meer weten over de mogelijkheden? Laat hieronder je gegevens achter, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op!

 

Koen Schobbers geeft ouders waardevolle inzichten en zorgt ervoor dat ze zich beter verbonden voelen met hun kinderen op het gebied van gamen.
— Hans den Heijer, Senior Media Relations Officer VODAFONEZIGGO


 
 
 

Koen Schobbers ouderavond
koen schobbers ouderavond

DE SPEL SCHIJF VAN VIJF:

Op basis van al zijn ervaringen ontwikkelde Koen de ‘Spel Schijf van Vijf’, waarmee je een kind leert gedoseerd te gamen en er niet in door te slaan. Zoals de oorspronkelijke schijf van vijf richtlijnen biedt voor een uitgebalanceerde voeding, geeft de Spel Schijf van Vijf richtlijnen voor uitgebalanceerd gamen. De Spel Schijf van Vijf bestaat uit vijf S’en: Slaap, Studie, Sport, Sociaal en Spel. Als deze met elkaar in balans zijn, gaat gamen niet je leven bepalen, raak je niet verslaafd, en verloopt je ontwikkeling op alle vlakken normaal.

En onderschat als ouder de S van Spel niet. Want, zo weet Koen ook uit eigen ervaring, spelen is dan misschien niet van levensbelang, het geeft wel plezier, voldoening, zelfvertrouwen en het kan je kind ook op langere termijn veel brengen. Dat blijkt mede uit verschillende onderzoeken die de afgelopen decennia zijn gedaan naar de effecten van gamen op kinderen.

Toch kunnen gamende kinderen thuis ook de harmonie verstoren, en leiden tot conflicten tussen ouders en hun kind. Hoe kom je als gezin uit zo’n negatieve spiraal? Koen legt het uit in zijn TED-talk.

KIJK KOEN:


De Johan Cruyff Foundation creëert ruimte om kinderen te ontwikkelen door middel van sport en spel. Hierdoor maken ze vrienden, worden ze gezonder en leren ze sociale vaardigheden. Gamen is mateloos populair binnen onze doelgroep. In plaats van dat wij gamen zien als bedreiging omdat kinderen mogelijk inactiever worden, zien wij het juist als een kans. Een kans om kinderen bewust te maken van een goede balans tussen gamen en actief zijn. Koen Schobbers weet dit als geen ander.
— Niels Meijer, directeur JOHAN CRUYFF FOUNDATION